De technologie achter cryptovaluta is de afgelopen weken hevig bekritiseerd door een aantal belangrijke techbloggers en andere experts, waaronder de bedenker van de chatapp Signal.

De Zwitserse bank UBS vestigde deze maand in een rapport de aandacht op een blogpost van Moxie Marlinspike, de bedenker van de versleutelde berichtenapp Signal.

Marlinspike betoogt dat de cryptowereld in feite verre nog van gedecentraliseerd en veilig is, zoals de voorstanders ervan claimen.

Gedecentraliseerde systemen verdelen de activiteit die nodig is om een proces te voltooien, in plaats van te vertrouwen op een enkele centrale bron om het werk te doen. Bij cryptovaluta worden transacties bijgehouden op een een digitaal logboek, de zogenoemde blockchain. Het goedkeuren van transacties word geregeld via een netwerk van computers die gezamenlijk de echtheid van transacties moeten garanderen.

Maar, zo laat Marlinspike in zijn blogpost zien, een systeem kan pas echt gedecentraliseerd werken als alle deelnemers aparte serversystemen onderhouden. Dat is in de praktijk echter niet het geval. Belangrijke onderdelen van de communicatie tussen de computers die actief zijn bij cryptonetwerken, verlopen uiteindelijk grotendeels via een zeer beperkt aantal partijen met grote serversystemen. Op de achtergrond kunnen deze partijen grote invloed uitoefenen op het systeem als geheel.

Een van de problemen is volgens Marlinspike dat veel partijen die bezig zijn met cryptomunten, vooral proberen snel geld te verdienen in wat hij een "goudkoorts" noemt. Er is weinig echte interesse in hoe je een systeem werkelijk decentraal zou kunnen laten werken.

Kritiek op de kracht van blockchaintechnologie

Het betoog van de oprichter van Signal is de afgelopen weken breed gedeeld in technologische en financiële kringen. Het sloot ook aan bij andere techexperts die recent kritiek leverden. "Het gemak waarmee er geld te verdienen valt met het speculeren op cryptoactiva lijkt programmeurs en investeerders af te leiden van het lastige werk om nuttige diensten voor de echte wereld te bouwen," schreef Tim O'Reilly in december. Techexpert O'Reilly populariseerde de term 'Web2' voor het moderne internet.

Softwareprogrammeur Laurie Voss concludeerde: "Er is… iets hier. Maar misschien niet zoveel als mensen hopen."

Volgens beursstrateeg James Malcolm van zakenbank UBS is het belangrijk om dergelijke kritiek serieus te nemen. "Mensen hebben deze kant van het verhaal nog niet gehoord," vertelt Malcolm aan Insider. "Het is belangrijk dat beleggers begrijpen dat er een andere kant van dit verhaal is dan de kant waar ze dagelijks mee worden gebombardeerd."

Voorstanders van de technologie achter cryptomunten spraken zich op hun beurt weer uit tegen Marlinspike en andere critici. Ethereum-oprichter Vitalik Buterin liet via Reddit weten dat de cryptowereld niet zo gedecentraliseerd is als wenselijk zou zijn, maar dat critici "missen waar het ecosysteem van de blockchain naartoe gaat."

Buterin zegt dat de industrie nog jong is en voorspelt dat systemen makkelijker te gebruiken zullen worden voor niet-experts.

LEES OOK: Verbied minen van cryptomunten die energie vreten, adviseert Europese marktwaakhond ESMA – dat zou de bitcoin direct raken